кралски

кралски
кра̀лск|и, , <-и>
прил reàle, da re, regàle

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

 • кралски двор — словосъч. дворец, палат …   Български синонимен речник

 • базилиск — (грч basiliskos) 1. мит легендарен кралски змеј што усмртувал со својот поглед, 2. зоол кралски змеј, вид гуштер во Јужна Америка и Азија (лат Basiliscus amencanus) …   Macedonian dictionary

 • Јосиф — (хебр.) според Библијата: 1. еден од синовите на Јаков, продаден од сопствените браќа како роб во Египет, но таму се издигнал до почеста кралски министер особено познат по тоа што во времето на гладот во Израел ги населил своите сонародници во… …   Macedonian dictionary

 • Ескоријал — (шп. Escortai) кралски дворец во близината на Мадрид, манастир, палата и пантеон на шпанските кралеви изграден во 16. век …   Macedonian dictionary

 • баба-хан — (перс baba khan) кралски татко (особено во употреба како почесна титула во високото свештенство) …   Macedonian dictionary

 • крунски — (лат. corona) во монархиските држави: државен, кралски …   Macedonian dictionary

 • куртана — (анг.) англиски кралски меч без шилец што се носи пред кралот на свеченоста на крунисувањето …   Macedonian dictionary

 • регент — (лат. regens) вршител на владетелската власт, што владее од името на кралот во случај на малолетност на кралот, кралски, владетелски намесник …   Macedonian dictionary

 • ројал — (фр. royal) 1. кралски 2. формат на хартија со средна големина …   Macedonian dictionary

 • сарај — (тур. saray) 1. дворец, особено кралски дворец, палата на владетел 2. зграда на министерство 3. некогаш: целата султанова послуга, стражата, харемот, т. е. царската куќа …   Macedonian dictionary

 • дворец — същ. палат, замък, сарай същ. кралски двор …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”